‘Özel Hastanelerin SGK Vurgunu’ İddiasını SGK Yalanladı
09.03.2018
Sayıştay raporuna göre, özel hastaneler doktor ücretleri ve aynı hasta için birden fazla tedavi göstererek SGK’dan haksız ödeme alıyor. Bir diğer iddiaya göre ise özel hastaneler özel sağlık sigorta şirketlerini de “fazladan tetkik ve muayene”, “2 yere faturalama” benzeri yöntemlerle yılda 2 milyar TL zarara uğratıyor.
Gazete Habertürk’ten Öznur Karslı’nın haberine göre, Sayıştay Başkanlığı’nın 2016 yılına ait 2017’de açıkladığı denetim raporlarında, özel hastanelerin SGK’yı zarara uğrattığı yönünde tespitler yer aldı. Özel hastane kaynaklı suiistimallerde, uzman doktorların maaşlarının asgari ücret üzerinden gösterilmesi ile hastaların aynı tarihlerde birden fazla hastanede yatarak tedavi edilmiş gibi bildirilmesi bulunuyor.
SAYIŞTAY’IN TESPİTLERİ
Rapora göre, 1066 uzman doktor ve pratisyen hekimin günlük ücretleri 54.9 TL, 4 bin 189 hekimin 55-100 TL, 6 bin 254 hekimin 101- 200 TL, 4 bin 903 hekimin 201-300 TL, 7 bin 659 hekimin de 300 TL olarak gösterildiği tespit edildi. SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastaneler için para cezası verildi ve durumun Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarına bildirilmesi gerektiği raporlandı.
Rapora yansıyan bir başka suiistimal şekli, SGK’dan dolaylı olarak haksız yere fazla geri ödeme alan özel hastanelerin, hastaları aynı gün ve tarihte başka hastanelerde tedavi edilmiş gibi göstermesi oldu. Raporda, “SGK’ya bu şekilde fatura edilen işlemlerden en az biri hatalıdır” denildi. Gazete Habertürk’ten Öznur Karslı’nın haberine göre raporda, sistemi kontrol etkinliğinin sağlanmasının yanı sıra SGK’ya söz konusu aykırılıkların otomatik denetimini sağlamaya yönelik sistemleri kurma önerildi.
Özel hastanelerin, sigorta şirketlerinin ve hastaların yol açtığı suiistimallerin özel sağlık hizmetlerinde sıkça başvurulan yöntemler olduğuna dikkat çekilirken, sigorta şirketlerinin yılda 2 milyar TL zarara uğradığı, SGK’nın da yüklü miktarda ödeme yaptığı belirtildi.
Özel Hastaneler
– Uzmanların tespitlerine göre, özel hastaneler sigortalılardan fazla tetkik istiyor.
– Sağlık sigortası olan kişinin muayene ve tetkik masrafları farklı tarihlerde hem SGK’ya hem de sigorta şirketine fatura edilerek, SGK zarara uğratılıyor.
– SGK’dan hasta başına günlük muayene ücreti alabilmek için SGK’nın koyduğu günlük muayene sayısı kriteri sahte hastalarla tamamlanıyor.
– Özel hastaneye giden hem SGK’lı hem özel sigortalı hasta için SGK’dan provizyon açıldığı gizleniyor.
Hastalar
– Özel sağlık sigortası olan hastalar da suiistimalin bir parçası. Sigorta yaptırmadan önce geçirilen rahatsızlıklar sigorta şirketine ödetiliyor. Her yıl ayakta teminatlı poliçelerin yüzde 90’ının fiyatı, bir sonraki yıl doktorların gereksiz talepleri yüzünden artıyor.
SGK ise bir açıklama yayımlayarak söz konusu iddiaları yalanladı.
Sosyal Güvenlik Kurumundan, “SGK vurgunu Sayıştay raporuna girdi” başlıklı haber yalanlanarak, “Bir kısmı 2016 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer almayan iddialar karşısında Kurumun duyarsız kaldığı, usulsüzlüklere ve düzenlenen raporlara rağmen kurumun herhangi bir önlem almayarak daha büyük zararlara sebebiyet verdiği algısının oluşturulmaya çalışıldığı gözlemlenmektedir.” değerlendirmesi yapıldı.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Kurumumuz her türlü usulsüzlüklerle ilgili gerekli inceleme ve soruşturmaları yapmakta, düzenlenen raporlara ve yapılan tespitlere istinaden alınması gereken tedbirleri almaktadır. Bu kapsamda, özel sağlık hizmet sunucularının; gerek sigortalılık işlemleri gerekse de sunmuş oldukları sağlık hizmetleri karşılığındaki faturaları kurumumuzca elektronik ortamda anlık olarak denetlenmekte, alınan ihbar ve şikayetlerin yanı sıra risk odaklı olarak belirlenen denetim programları çerçevesinde sağlık hizmet sunucuları müfettişlerimizce ve ilgili birimlerimizce yerinde sürekli denetlenmektedir. Zira, 2017 yılında müfettişlerimiz tarafından 661 sağlık hizmet sunucusunun (SHS) fiili denetimi yapılmış ve bu denetimlerde, tespiti yapılan usulsüz işlemlere ilişkin 550 Milyon TL cezai işlem uygulanmıştır.”
“Usulsüz işlemlerin kaynakta önlenmesine yönelik birçok önlem alındı”
Öte yandan tüm bu izleme ve denetim faaliyetleri sonucunda son iki yılda usulsüzlüğü tespit edilen 188 sağlık hizmet sunucusu hakkında adli işlem tesis edilmesinin sağlandığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yine haberde bahsi geçen ‘Bazı hekimlerin prime esas kazançlarının (PEK) asgari ücret üzerinden bildirildiği’ iddiası, kurumumuz bünyesinde özel olarak oluşturulan risk değerlendirme ekiplerince belirlenen risk kriterleri ile tespiti yapılan bir husustur. Kaldı ki, bu risk değerlendirmesi sadece doktorlar için değil tüm meslek grupları için yapılmakta ve sonuçları titizlikle takip edilmektedir. Bu çerçevede, kurumumuzca herhangi bir usulsüz işleme müsaade edilmediği gibi, fiili denetimlerin yanında usulsüz işlemlerin kaynakta önlenmesine yönelik bilişim alanında da birçok önlem alınmıştır.”
Yapılan risk analizleri sonucunda riskli olduğu tespit edilen sektörlerde öncelikli olmak üzere işverenlerin ve çalışanların bilinçlendirilmesine yönelik rehberlik faaliyetlerinin de yürütüldüğü belirtilen açıklamada, bu iddialara karşın, aksamayan bir sağlık ve sosyal güvenlik sistemini başarı ile sürdürüldüğü ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, SGK’nin dünyada benzerine az rastlanabilecek bir sigortacılık hizmetini güvenle ve başarıyla sürdürmeye, sistemin geleceği ve sürdürülebilirliğine ilişkin alınan tedbirleri uygulamaya devam edeceği kaydedildi.
Haberi İçin [Tıklayınız]
Haberi İçin [Tıklayınız]