750 Bin Sağlık Emekçisi Yıpranma Payı için Hükümeti Bekliyor
21 Aralık 2016
750 bin sağlık emekçisi yaklaşık 3 yıl önce söz verilen ancak hala hayata geçirilemeyen yıpranma payı düzenlemesini bekliyor.
Evrensel‘in haberine göre Bağımsız Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Bağımsız Sağlık-Sen)’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakan olduğu 14 Mayıs 2014 tarihinde sözünü verdiği ve 2014 yıl sonuna kadar çıkarmayı taahhüt ettiği yıpranma payı hakkı düzenlemesinin bugün hala çıkarılamamış olduğu hatırlatıldı.
‘TALEBİMİZ 3 YILA 1 YIL YIPRANMA’
Açıklamada hükümetin konu hakkında ilk yaptığı açıklamada 5 hizmet yılına karşı 1 yıl yıpranma payı verilmesini öngördüğü, ancak şimdi çalışmanın “33 yıla 1 yıl” şeklinde yapılmaya çalışıldığı belirtilerek, “Daha önce de söylemiştik yine söylüyoruz. Bizler sağlıkçılara 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilerek sorunlarının azaltılmasını istiyoruz” denildi.
GÖZLER TBMM’DE
Cumhuriyet‘te yayımlanan habere göre ise, sağlık çalışanlarının “fiili hizmet zammı”ndan yararlanmalarına ilişkin SGK’dan ‘olumlu’ rapor çıktı ve gözler TBMM’ye döndü. Düzenlemenin bir an önce yasalaşması beklediklerini ifade eden Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, “Çalışma barışının sağlanması için yasanın çalışan personele geçmişe dönük uygulanması da önemlidir” dedi.
Halka 24 saat sağlık hizmeti verebilmek için uzun saatler nöbet tutmaya zorlanan, radyasyon ve kanserojen alanların etkileri ile fiziksel etkenlerin yanı sıra uyku bozukluğundan kanser oluşumuna kadar pek çok mesleki hastalıkla karşı karşıya olan ve son dönemde kendilerine yönelik artan şiddet ile mücadele eden sağlık çalışanları için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminden itibaren verilen sözler ve aradan geçen yıllara karşın yapılamayan düzenleme için harekete geçen Genel Sağlık İş Sendikası, SGK Başkanlığı’ndan yasa için hazırlıkların tamamlandığı yanıtını aldı. Hazırlanan bilim kurulu raporlarında, sağlık çalışanlarının yıpranma payını hak ettikleri belirtilerek, ‘olumlu görüş’ içeren rapor, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde bakanlığa gönderilse de hükümet tarafından süreç işletilmedi.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın imzası ile sunulan yıpranma payı ile ilgili yasa önerisi risk ve tehlikelere maruz kalan sağlık çalışanlarının hizmet sürelerine, görev yaptıkları her yıl için 90 gün fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) eklenmesi öngörülüyor.
Haberi için [Tıklayınız]
Haberi için [Tıklayınız]