Kirli hava antibiyotik direncine neden oluyor
18 Kasım 2016
İsveç’teki Gothenburg Üniversitesi Antibiyotik Direnci Araştırma Merkezi’nde yapılan çalışmaya göre Çin’in başkenti Pekin’den alınan hava örneklerinde bakterilerin mevcut en güçlü antibiyotiklere direnç kazanmasını sağlayan genlere rastlandı. Araştırmada insanlardan, hayvanlardan ve dünyanın farklı merkezlerinden alınan 864 örnek incelendi.
Antibiyotik Direnci Araştırma Merkezi Direktörü Joakim Larsson “Analiz ettiğimiz hava örneklerinde çok sayıda direnç genine rastladık. Tedavisi en zor olan bakterilere karşı kullanılan karbapenemlere bile direnç oluşturan bir dizi gen de bunlar arasında. Daha önceki araştırmalara da bakılırsa havada bu dirençli bakteriler canlı ve ölü halde bulunabiliyorlar” diye konuştu (1).
Gothenburg Üniversitesi’nde daha önce yapılan bir çalışmadaysa Hindistan’da ilaç üretimi sonucunda atık sularla kirlenmiş olan bir gölde çok sayıda antibiyotiğe direnç genine rastlandı. Araştırmacılardan Johan Bengtsson-Palme’ye gör göldeki bakteriler pek çok direnç genini bünyelerinde barındırıyor ve bu genleri birbirleriyle paylaşabiliyor. Bunun sonucunda göle giren bir bakteri direnç kazanması için gerekli olan genleri kolaylıkla kazanabiliyor. Göl yerleşim yerleri yakınında olduğu için dirençli bakterilerin insanlara da yayılabileceğine dikkat çekiliyor. Araştırmanın diğer bir sonucuna göre bu bölgelere seyahat eden turistlerin barsaklarında hasta olmasalar bile bu bakterilere rastlanıyor (2).
(1) Pal C, Bengtsson-Palme J, Kristiansson E, Larsson DGJ. (2016). The structure and diversity of human, animal and environmental resistomes. Microbiome. 4:54. http://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-016-0199-5
(2) Tackling drug-resistant infections globally: Final report and Recommendations. The review on antimicrobial resistance chaired by Jim O’Neill: http://amr-review.org/Publications
Haberi için [Tıklayınız]