Nobel Tıp Ödülü, Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi’ye verildi
3 Ekim 2016
Nobel Tıp Ödülü Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi’ye verildi. Ohsumi, hücrenin kendi kendini yemesi olarak da bilinen otofaji alanındaki çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldü.
Otofaji kavramı ilk kez 1960’lı yıllarda hücrenin kendi unsurlarının kese biçiminde bir hücre zarıyla sararak yok edilmek üzere hücrenin geri dönüşüm organeli olan lizozomun içerisine alındığının gözlemlenmesiyle ortaya çıkmıştı. 1990’larda bir dizi deney yapılana kadar otofaji konsepti hakkında çok fazla şey bilinmiyordu. Yoshinori Ohsumi otofajiyi kontrol eden genleri ortaya çıkarmak için ekmek mayasını kullandı. Ardından otofaji mekanizmalarını tanımlayarak insan hücrelerinde de ekmek mayasına benzer bir sofistike düzenek olduğunu ortaya koydu.
Ohsumi ‘nin çalışmaları hücre organellerinin geri dönüşümü konusunda tüm bildiklerimizi değiştirdi. Otofaji genlerinde gerçekleşen mutasyonlar hastalıklara neden olabiliyor. Kanser ve nörolojik hastalıklarda da otofaji süreçleri etkili oluyor.
Ohsumi, 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 3 milyon lira) para ödülünün de sahibi oldu.
Japonya’nın Fukuoka kentinde 1945’te dünyaya gelen Ohsumi, 1974’te Tokyo Üniversitesinde doktorasını tamamladı. New York’taki Rockefeller Üniversitesinde üç yıl çalışmalar yapan Ohsumi, daha sonra Tokyo Üniversitesine dönerek 1988’de otofaji mekanizmasıyla ilgili çalışma grubunu oluşturdu. Ohsumi, 2009’dan bu yana Tokyo Teknoloji Enstitüsünde görev yapıyor.
Nobel 2016 Fizik Ödülünü ise; İngiliz David Thouless, Duncan Haldane ve Michael Kosterlitz aralarında paylaştı. Nobel Komitesi, topolojik evre değişimlerin ve maddenin topolojik evrelerinin kuramsal keşfine” yaptıkları katkılar nedeniyle Thouless, Haldane veKosterlitz’in bu yılki Fizik Ödülü’ne layık görüldüklerini açıkladı.
İlgili Haberler için:
https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2016/press.html
http://aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/nobel-tip-odulu-japon-bilim-adami-ohsuminin/657263
http://www.ntv.com.tr/saglik/nobel-tip-odulu-japonyaya-gitti,GF9bfwmbJke2yCQ0LBTJlQ
http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-37539653
http://www.ntv.com.tr/teknoloji/2016nobel-fizik-odulunun-sahipleri-belli-oldu,Vjl1GWCEKkuNEynTdc9DNQ