Kulağa özel antibiyotik
16.09.2016
Antibiyotiğin en çok kullanıldığı orta kulak iltihabına karşı jel antibiyotik geliştirildi. Bu sayede kulaktaki enfeksiyon doğrudan tedavi edilecek
Çocukların ciddi dozlarda antibiyotik almasına sebep olan kulak enfeksiyonuna karşı, daha az antibiyotik kullanılmasını sağlayan bir jel üretildi. ABD’deki Boston Çocuk Hastanesi’ndeki araştırmacıların geliştirdiği ilaç, doğrudan kulağa akıtılarak enfeksiyonun tedavi edilmesini sağlıyor.
Kulak enfeksiyonu, 2 yaşından küçük çocuklarda çok yaygın ve insanlarının yüzde 95’inin çocukluk döneminde yaşadığı bir rahatsızlık. Oral yolla alınan antibiyotik doğrudan tedavi edeceği bölgeye gitmediği için gerekenden daha fazla dozda antibiyotik alınıyor. Kaşıntı, ishal gibi yan etkileri olan antibiyotik, kulak bölgesine ulaşana kadar tüm vücudu dolaşmak zorunda da kalıyor.
Başarı oranı yüzde 65
Araştırmanın başyazarı Dr. Daniel Kohane’ye yardımcı olan kimya mühendislerinden Rong Yang, “Oral yoldan alınan antibiyotikle tüm vücudu tedavi edersiniz” diyor. Araştırmacılardan Dr. Stephen Pelton, orta kulağa ulaşan ilacın, antibiyotiklerin tüm vücudu dolaşması sonucu vücut direncini düşürmesinin önüne geçeceğini söyledi. Şu ana kadar sadece hayvanlarda denenen ilacın, yüzde 65 oranında başarılı sonuç verdiği belirtildi. İlacın piyasaya çıkma tarihi ise henüz belli değil.