28 Haziran 2016 Salı, 19:57
WASHINGTON (AA) – ABD’li bilim adamları maymunlar üzerinde yaptıkları deneyde, Zika virüsünden kaynaklanan enfeksiyonun gebe maymunlarda daha uzun sürdüğünü tespit etti.
Sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Zika virüsünün çoğu insanın kanında bir hafta civarında kalırken, gebe maymunlarda bu süre 30 ile 70 gün kadar barınabiliyor.
Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, 2’si gebe 8 maymuna zayıflatılmış Zika virüsü bulaştırarak yaptıkları deneylerde ilginç sonuçlar elde ettiklerini açıkladı.
Araştırmacılardan Prof. David O’Connor, gebe olmayan maymunlarda virüsün kandan temizlenmesi insanlarda olduğu gibi 10 gün civarında sürerken, gebe olan iki maymunda ise bu süre 30 ile 70 gün arasında farklılık gösterdiğini söyledi.
Gebe olmayan altı maymunun iyileştikten 10 hafta sonra tekrar Zika virüsüne maruz bırakıldıklarında hastalanmadığını belirten O’Connor, söz konusu bağışıklığın ne kadar uzun süreceği konusunda bir veriye sahip olmadıklarını ifade etti.
O’Connor, gebe maymunların iyileşme sürecinin uzun sürmesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Zika bulaşmış embriyonun, virüsü tekrar anne kanına geri pompaladığı teorisi üzerinde yoğunlaştıklarını belirten O’Connor, daha detaylı bilginin doğumdan sonra yavru maymunlar üzerinde yapılacak deneylerle elde edileceğini söyledi.
Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947’de Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, Mayıs 2015’te Brezilya’da tekrar ortaya çıkmıştı.
Zika virüsünün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.
Dünya Sağlık Örgütünün 15 Haziran tarihli son verilerine göre, Zika virüsüne 2007-2016 yıllarında 60 ülkede rastlandı. Virüs, salgın şeklinde bu ülkelerin 14’ünde 2007-2014 yılları arasında görülürken, 2015 yılının başında 46 ülkede ilk kez salgın şeklinde etkili oldu.