Havada sıtmadan sonra zika krizi
MUSTAFA GÜN
Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ), zika virüsünün, ‘Uluslararası önemi haiz bir halk sağlığı riski’ oluşturduğunu ilan etti. Son gelişmeler üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı ise riskli bölgelere seyahat edeceklerin bilgilendirilmesi amacıyla çalışma başlattı.
Zika virüsüne karşı havalimanlarında da tedbir alındı. Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, ilk etapta riskli bölgelere uçuş düzenlenen havalimanlarında, her türlü acil çağrıya cevap verecek donanımda sağlık ekibi bulundurmaya başladı. Bu konuda havayolu şirketleri de, DSÖ’nün tavsiye niteliğindeki uyarıları konusunda bilgilendirildi. Ayrıca uçaklar, DSÖ’nün önerdiği ve tüm haşerelere karşı etkili ‘Permitrin’ adı verilen ilaçla ayda en az bir kere dezenfekteedilmeye başlandı. zika virüsü konusunda gerekli tüm tedbirlerin alındığına dikkat çeken yetkililer, havalimanlarına hastalıklı kişilerin tespiti amacıyla termal kamera konulmayacağını söylüyor. Daha önce akut solunum sendromu (SARS) ve domuz gribi (H1N1) gibi bulaşıcı virüsün tespiti amacıyla havalimanlarına termal kamera yerleştirilmişti.
Cibinlikte uyuyun
Önleme ve kontrol işlemlerinin, sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların kesilmesine ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayandığını dile getiren yetkililer, böcek kovucu, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen örten giyeceklerin sivrisinekten koruyabileceğini ifade ediyor. Yetkililer ayrıca virüse neden olan Aedes sivrisineğinden korunmak için uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinliklerin kullanılmasını tavsiye ediyor.
Sağlık Bakanlığı, seyahat severlerin gerekli tedbiri alması amacıyla zika virüsünün görüldüğü ülkeleri de açıkladı. Buna göre virüs vakalarına şu an için Amerika kıtasında Barbados, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Porto Riko (ABD), Kosta Rika, Curacao, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Fransız Guyanası, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaika, Martinik, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Saint Martin, Surinam, Virjin Adaları (ABD) ve Venezuela’da, Okyanusya/Pasifik Adaları’nda Amerikan Samoa, Samoa ve Tonga, Afrika’da ise Kape Verde’de rastlandı.
Hamileleri tehdit ediyor
Uganda’nın Zika Ormanı’ndaki Rhesus maymununda 1947’de keşfedilen virüs, insanlarda ise ilk olarak Nijerya’da 1954’te görüldü. Brezilya’da geçen yıl tekrar ortaya çıkan virüse, Amerika kıtası ve Avrupa’da da rastlandı. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan virüsün, tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Virüsün, özellikle hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nöro-gelişimsel bozukluğu ifade eden ‘mikrosefali’ye neden olduğu ifade ediliyor.