Şifremi Unuttum

Zika Virusu Yayılıyor

Zika Virusu Yayılıyor

Zika virüsü yayılıyor

cnnturk logo
28.01.2016

Dünya şimdi de sivrisinekler yoluyla bulaşan Zika virüsünün tehdidi altında. Brezilya’da korkutucu boyutlara ulaşan virüsün yol açtığı hastalık 20 ülkeye yayıldı. ABD’li bilim insanları ise, tedavisi olmayan Zika virüsüne karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceği uyarısında bulundu.

BBC’nin haberine göre, ABD’deki Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli bilim insanları, virüse karşı bir aşı üzerinde çalışıyor. Bilim insanları, araştırmalara örnek toplamak için Brezilya’ya gitti, elde edilen bulgular da Teksas’taki yüksek güvenlikli Galveston Ulusal Laboratuarı’nda incelemeye alındı. Uzmanlar, aşının testler için 2 yıl içinde hazır olabileceğini, ancak ilaç düzenleme kurullarının onayından geçmesinin ise en az 10 yıl alabileceği uyarısında bulundu.

“Journal of the American Medical Association” dergisi için yazı kaleme alan ABD’deki Georgetown Üniversitesi’nden Öğretim Üyeleri Prof. Daniel Lucey ve Prof. Lawrence Gostin ise, Zika virüsünü “evrensel potansiyel patlayıcı” şeklinde nitelendirdi.

Sivrisinekler yoluyla bulaşan Zika virüsü, hamile kadınlara bulaşması durumunda henüz doğmamış bebeklerin beyinlerinde küçülmeye, ilerleyen yaşlarda da beyin hasarlarıyla ölüme sebep oluyor. Brezilya’da binlerce kişinin yakalandığı virüs, 20’den fazla ülkeye yayıldı. Virüse karşı henüz bir aşı veya tedavi yok, teşhisi de zor.

Galveston’daki laboratuvar polis ve FBI tarafından korunuyor. Teksas Üniversitesi’nin patoloji bölümünde görevli Profesör Nikos Vasilakis, BBC’ye yaptığı açıklamada, “En çok zamanı, aşının kamuda kullanılması için ABD’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) veya diğer denetleyici kuruluşların onay süreci alacak, bu da 10 ila 12 yılı bulur” dedi. Aşının araştırmaları Brezilya’da da yürütülüyor. Brezilya’daki bilim insanları ise aşının 5 yıl içinde hazır hale gelebileceğini belirtiyor.

Zika virüsü, özellikle Güney Amerika ülkelerinde salgına dönüştü. Brezilya’da hastalık nedeniyle kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bine yaklaştı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Ebola salgınından ders çıkarması ve uzmanlardan oluşan acil bir komite kurması gerektiğini belirten Lucey ve Gostin, yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Halk sağlığı ile ilgili uluslararası öneme sahip, olağanüstü hal ilan etmek için gereken şartlar hakkında DSÖ genel müdürünü bilgilendirecek acil komite kurulmalı. Komitenin kuruluş süreci, uluslararası ilgiyi harekete geçirecektir.”

“Ebola’da yaşanan tekrarlanmasın” çağrısı

DSÖ’nün Ebola ile mücadelede erkenden önlem almamasının binlerce kişinin hayatına mal olduğunu ifade eden Georgetown Üniversitesi’nden Öğretim Üyeleri Prof. Daniel Lucey ve Prof. Lawrence Gostin ise, Ebola ile aynı felaketin Zika virüsü konusunda da yaşanmaması için DSÖ’yü acil önlem almaya davet etti. Lucey ve Gostin, Zika virüsü aşısının testlerine iki yıl içinde başlanabileceğine ancak ilaç düzenleme kurullarının onayından geçmesi gerektiği için aşının dünyada kullanılmaya başlamasının en az 10 yıl alabileceğine işaret etti.

ABD Başkanı Obama acil eylem çağrısı yaptı

ABD Başkanı Barack Obama da Zika virüsüyle ilgili ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantının ardından salgına karşı acil eylem çağrısında bulunmuştu. Öte yandan, Ekvador’da 4. Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu Zirvesi’nde konuşan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Latin Amerika ülkelerini Zika virüsü ile mücadelede birlik olmaya çağırdı. Rousseff, hastalıkla ilgili bilgilerin paylaşılmasının, hastalığın mağlup edilmesinin tek yolu olduğunu söyledi.

Brezilya’da salgın şeklinde ilk kez 2015 yılının mayıs ayında görülen Zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü Aedes’in, Kanada ve Şili hariç Amerika kıtasındaki tüm ülkelerde görüldüğü belirtiliyor.Brezilya’da nöro-gelişimsel bozukluk olan mikrosefali (küçük kafa)” vakası normalde yılda ortalama 200 bebekte görülürken, virüsün yayıldığı ekim ayından itibaren bu sayı 4 bine yaklaştı. Ülkenin kuzeydoğusundaki fakir Pernambuco bölgesinde yenidoğanların yüzde 1-2’sinde mikrosefaliye rastlanıyor.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. DSÖ, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da Zika virüsünün görüldüğünü bildirmiş ve yayılmaya devam ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu.