Uykusuzluk enfeksiyona davetiye çıkartıyor
6 Ocak 2016 Çarşamba
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Ural, Alınacak bazı önlemlerle hastalıkların önüne geçilebileceğini açıkladı.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Ural, uykunun, vücudun yenilenmesi, direncin artması için çok değerli olduğunu belirterek, “Eğer vücutta mikroorganizma varsa, vücut tamamen onlarla savaşabilecek hale geliyor. Diğer faaliyetlerini azaltıyor ve enerji depolaması gerekiyor. Bu durumda uykusuz kalındığında enfeksiyonlara daha sık yakalanılıyor” dedi.
Prof. Dr. Ural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin gelmesiyle hastalıkların da kendini göstermeye başladığını söyledi.
Alınacak bazı önlemlerle hastalıkların önüne geçilebileceğini belirten Ural, özellikle vücut direncini artıracak önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
Enfeksiyonlardan korunmak için iyi uyumak ve beslenmek gerektiğini vurgulayan Ural, şöyle devam etti:
“Kahvaltı, öğle ve akşam yemeğini zamanında yemek gerekiyor. Bol bol C vitamini içeren mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler tüketilmeli. Bunun yanında diğer en önemli koruyucu da uyku. İyi uyumak çok önemli. Mutlaka her yaş dönemine ait belli bir saatte uykuyu almak gerekiyor. Çocuklar en az 8 saat, yetişkinler 6-8 saat arasında uyumalı. Uyku, vücudun yenilenmesi, direncin artması için çok değerli.”
Prof. Dr. Onur Ural, eğer vücutta mikroorganizma varsa, vücudun tamamen onlarla savaşabilecek hale geldiğine dikkati çekerek, “Diğer faaliyetlerini azaltıyor ve enerji depolaması gerekiyor. Bu durumda uykusuz kalındığında enfeksiyonlara daha sık yakalanılıyor. Bir de stresten uzak durulmalı. Çünkü stres vücut direncini düşürüyor ve hastalıklara davetiye çıkarıyor. Çok stresli anlar yaşayan ve uykusuz kalan kişilerin daha çabuk hasta olduğunu unutmayalım” ifadelerini kullandı.
– “Lahana” gibi giyinilmeli
Ural, enfeksiyonlardan korunmada doğru kıyafet seçiminin de önemli olduğuna işaret etti.
Kışın sabah ve akşam saatleri ile öğle saatleri arasındaki ısı farkına dikkati çeken Ural, şunları kaydetti:
“Kışın genellikle sabah ve akşam saatlerinde çok soğuk, öğle ise daha sıcak oluyor. Öğle daha sıcak olduğu için o saatlerde çıkarılabilecek giysiler tercih edilmeli. Çok kalın giyinmekten ziyade ince kıyafetleri kat kat giyinmek daha iyi. Çünkü iki ince kıyafet arasında hava boşluğu oluşuyor, bu da izolasyon görevi görerek vücudu koruyor. Çok kalın giyinildiği zaman terletiyor. Mümkünse çok fazla plastik, polyester içermeyen, daha çok pamuk ve yünden yapılmış kıyafetler tercih edilmeli.”