Şifremi Unuttum

Yurtdışı Seyahatine Çıkacaklara Kolera Uyarısı

Yurt dışı seyahatine çıkacaklara “kolera” uyarısı


2 Aralık 2015

Sağlık Bakanlığı, yurt dışı seyahatine çıkacakların kolera salgınında koruyucu önlemlere çok dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, yurt dışı seyahatine çıkacakların kolera salgınında koruyucu önlemlere çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Pişmemiş yiyeceklerin yenmemesi, çiğ meyve ve sebzelerin tüketilmemesi, mutlaka temiz olduğundan emin olunan su ve içeceklerin tüketilmesi gerekir” dedi.

Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, dünyada gelişen tüm enfeksiyon ve salgınları gözlemlediklerini söyledi.

Salgın riski yüksek ülkelere gideceklerin, 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı’ndan sağlıkla ilgili tüm bilgileri alabileceğini belirten Hatipoğlu, kolera vakalarını da yakın takibe aldıklarını, internet sitesinden ilgili gelişmeleri yansıttıklarını ifade etti.

Irak’ta Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 17 valilikte 2’si ölümle sonuçlanan 2 bin 724 kolera vakası tespit edildiğini dile getiren Hatipoğlu, şunları kaydetti:

“Bu vakaların en büyük çoğunluğu Bağdat ve Babil valiliklerindedir. Ölümlerin de biri Bağdat diğeri Babil’den olmuştur. Ayrıca Tanzanya’da 8 bin 220 vaka görülmüş, vakalardan 117’si kaybedilmiştir. Halen 18 bölgede salgın mevcut olup vakaların yüzde 51’i Dares Salaam bölgesindendir. Kolera, etkeni V’ibrio cholerae’ bakterisi olan, ani ve şiddetli ishal oluşturarak çok fazla miktarda sıvı kayıplarına yol açan bir hastalıktır. Yeterli sıhhi donanıma ve temiz içme sularına sahip olmayan, özellikle altyapının hasara uğradığı, savaştan yeni çıkmış ülkelerde görülür.”

“Kolera salgınında koruyucu önlemlere çok dikkat edilmeli”

Hatipoğlu, ilerlemiş vakalarda tablonun giderek ağırlaştığını vurgulayarak, sıvı kaybına bağlı olarak gözlerin çukurlaşarak derinin buruştuğunu aktardı.

Temiz su bulmanın zor olduğu ve kanalizasyon sistemlerinin gelişmediği ülkelerde büyük çaplı kolera salgınlarının olabildiğine işaret eden Hatipoğlu, şöyle devam etti:

“Riskli bölgelerine gidecek yolcular hastalık hakkında mutlaka önceden bilgi sahibi olmalı. Seyahate çıkacak yolcularımız kolera salgınında koruyucu önlemlere çok dikkat etmeli. Pişmemiş yiyeceklerin yenmemesi, çiğ meyve ve sebzelerin tüketilmemesi, mutlaka temiz olduğundan emin olunan su ve içeceklerin tüketilmesi gerekir. Ayrıca temizliğinden emin olunmayan buz kullanılmamalıdır. Tuvalet temizliği ve hijyeninin çamaşır suyu ile sulandırılmış su kullanılarak yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Sağlık Bakanlığımız dünyada gelişen salgınları bilim kurullarında tartışmakta ve alınan kararlarla da vatandaşlarımızı enfeksiyonlardan koruma ve bilgilendirme yoluna gidilmektedir.”

AA