Adana’daki şüpheli ölümlerin nedeni belli oldu
Adana’da 3 kişinin ölümüne neden olan hastalığın Kırım-Kongo kanamalı ateşi olduğu ortaya çıktı.
Adana’daki ölümlerin nedeninin Kırım-Kongo Kanamalı ateşi hastalığı olduğu belirlendi.
Kentte 4 büyükbaş hayvanın telef olmasının ardından, hayvanların bakıcısı olan kadın, kardeşi ve kardeşinin eşi hayatını kaybetmişti.
Çukurkışla köyünde 3 çocuk sahibi Mine ve Selahattin Özmen çiftinin önce hayvanlarının ardından kendilerinin hayatını kaybetmesi tedirginlik yarattı.
Olayın hemen ardından hem Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de Sağlık Bakanlığı devreye girdi.
Hayvanlar karantinaya alındı, ilaçlama yapıldı. Yapılan testler ve incelemeler sonucunda Özmen çiftinin hayvansal bir bakteri nedeniyle değil, Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıktı.
Hayvan ölümlerine ilişkinse Tarım Bakanlığı’nın incelemesi sürüyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Sağlık Bakanlığı, son günlerde bazı basın yayın organlarında “Adana’da Öldüren Virüs Paniği” ve “Panik Devam Ediyor” şeklinde yer alan haberlere konu durum ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, “Adana İli Tufanbeyli İlçesi ikametli S.Ö. ve M.Ö adlı vefat eden kişilere ait numuneler Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında incelenmiş olup Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi konulmuştur” denildi.
Konuya ilişkin gerekli incelemelerin Sağlık Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde yürütüldüğünün vurgulandığı açıklamada, “Bu kapsamda, Adana İli Tufanbeyli İlçesi ikametli S.Ö. ve M.Ö adlı vefat eden kişilere ait numuneler Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında incelenmiş olup Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi konulmuştur. Cenazeler, hastalıkla ilgili yürürlükte olan mevzuat doğrultusunda hazırlanarak usulüne uygun defnedilecektir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ülkemizde görülen zoonotik bir hastalıktır. Hastalık insanlara başlıca kene tutunması veya keneyle temas neticesinde bulaşmaktadır. Bunun yanı sıra viremik dönemdeki hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarına korunmasız temas edilmesiyle de bulaşabilmektedir. Geçmiş yıllarda da Adana ilimizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları ve bu hastalığa bağlı ölümler tespit edilmiştir. Bölgede görülen hayvan ölümleriyle ilgili incelemelere ise ilgili kurum tarafından devam edilmektedir” ifadelerine yer verildi.