Kene ısırığıyla bulaşan Lyme, AIDS’i katladı
Yayınlanma tarihi: 18 Temmuz 2014 Cuma
Prof. Dr. Çetin, öfke ve kendini kontrol edememe gibi davranış bozukluklarına dikkat çekti.
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde düzenlediği basın toplantısında Lyme hastalığının bulaşma özelliği nedeniyle salgına dönüştüğünü, dünyada her yıl 1 milyardan fazla insana bulaştığını söyledi. Ülkemizde çok sayıda insanın bu virüsü taşımasına ve verilerin AİDS’i 6’ya katlamasına karşın, hastalığın ısrarla kamuoyundan gizlendiğine dikkat çekti.
Lyme hastalığının kenelerde bulunduğunu, şimdilerde ise sivrisineklerden bile insanlara geçtiğini anlatan Çetin, “Lyme artık Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nden bile daha tehlikeli boyuta ulaştı” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl 1 milyardan fazla insana bu vektörel hastalıkların bulaştığını kaydeden Çetin, en az 1 milyon kişinin bu hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini duyurduğunu bildirerek şu bilgileri verdi:
“Bu bakteri vücutta bulunduğu zaman tanısı konulamıyor. Vücudun en ücra köşesine kendini saklayabiliyor. 1 hafta içinde tespit edilirse 3 haftalık antibiyotik tedavisiyle tedavi edilebiliyor. Ancak hastalık 1 yılı aşkın sürede tespit edilemezse kronikleşiyor ve tedavisi daha da zorlaşıyor.
Türkiye’de bu hastalığın tepsiti ve tedavisi için gereken merkezler kurulmuyor. Buna gereken önem verilmeli. Türkiye’de bu alanda doktorlar yetiştirilmeli. Tıp fakültelerinde Lyme kürsüsü kurulmalı. Bu hastalığın kabul edilmesi ve mücadele edilmesi için ABD’de yasa taslağı şu an senatoda bekliyor.”
Ünlüler de yakalandı
Dünyada, eski ABD Başkanı George Bush’un da olduğu bir çok tanınmış ismin bu hastalığa yakalandığını bildiren Çetin, “Bir ülkenin geleceği için başkanın sağlığı çok önemlidir. O nedenle başkanın her türlü tahlili halka açıklanır. Sonunda Bush’un anormal davranışlarının, kendini tutamamasının altında yatan nedenin Lyme olduğu ortaya çıktı. Oyuncu Richard Gere gibi ya da bazı ABD valileri de bu hastalıktan çıktı. Bu hastalık belediye başkanı, bakanlık, devlet başkanlığı tanımıyor” dedi.
Erdoğan Lyme hastası mı?
Başbakan Erdoğan’ın doktorlarının, özellikle ABD’de yaygın olan ve öfke, kendini kontrol edememe gibi sıkıntılara da yol açan lyme hastalığını gözönünde bulundurması gerektiğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemdeki öfkeli davranışlarının, bu hastalık kaynaklı olup olamayacağına ilişkin soruyu da yanıtlayan Prof. Dr. Çetin, Başbakan Erdoğan’ın doktorlarının, özellikle ABD’de yaygın olan ve öfke, kendini kontrol edememe gibi sıkıntılara da yol açan Lyme hastalığını gözönünde bulundurması gerektiğini söyledi.
Çetin, “Tıp doktoru değilim. Başbakan’ın doktoru da değilim, bu konuda konuşmam yanlış olur. Ancak Başbakan’ın doktorları sadece bu hastalığı göz önünde bulundururlarsa belki faydası olabilir. Başbakan’ın doktorları basın vasıtasıyla bunu değerlendirir. Hepimiz de olabiliriz ben de olabilirim. Etrafımızda birçok kişi Lyme hastasıdır” diye konuştu.
Prof. Dr. Çetin, Lyme virüsünün başta MS, ALS, epilepsi, kronik yorgunluk, Parkinson olmak üzere 350’den fazla hastalığı taklit edebildiğine dikkat çekti. Lyme’nin beklenenden yaygın olduğunu belirterek, “Özellikle ABD’de 300 bin kişinin bu hastalığa yakalandığı ortaya çıktı. Almanya’da ise her yıl 1 milyon yeni Lyme hastası resmi kayıtlara geçmektedir” dedi. Dünya Sağlık Örgütü’nün, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 117 ülkede lyme hastalığının bulunduğunu açıkladığını kaydederek şöyle konuştu: “Son yıllarda yapılan testlerde ortaya çıkan rakamlar ülkemizde durumun ne kadar ciddi olduğunu ortaya koymaktadır.