“Kene Savaşçıları” İş Başında
Son 13 yılda 263 bin kınalı keklik, 165 bin sülün doğaya bırakıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından doğal yaşamın korunması ve kene ile mücadele çalışmaları kapsamında son 13 yılda 263 bin kınalı keklik, 165 bin sülün doğaya bırakıldı.
Özelllikle zirai ilaçlar ve bilinçsiz avlanma yüzünden son yıllarda doğada sayıları giderek azalan keklik ve sülün sayısını artırmak için başlatılan çalışmalar devam ediyor.
Doğal yaşamın korunması ve kene ile mücadele çalışmaları kapsamında hazırlanan “Doğaya Keklik ve Sülün Yerleştirme Eylem Planı” çerçevesinde her yıl ülke genelinde doğaya binlerce kınalı keklik ve sülün bırakılıyor.
Özellikle kene ve süne zararlısının yoğun olarak bulunduğu noktalara bırakılan keklik ve sülünler Genel Müdürlüğe ait Samsun, Kahramanmaraş, İstanbul, Yozgat, Gaziantep, Malatya ve Afyonkrahisar’da bulunan üretim tesislerinde yetiştiriliyor.
Her yıl temmuz ve ağustos aylarında program dahilinde belirlenen noktalarda doğaya keklik ve sülün bırakılırken, çalışmalar kapsamında 2001 yılından itibaren 263 bin 478 kınalı keklik, 165 bin 527 sülün doğaya bırakıldı.
2012 ve 2013 yılında toplam 151 bin 915 hayvanın doğaya salındığı, üretim tesislerinin yıllık 67 bin üretim kapasitesinin tamamını kulanıldığı belirtiliyor