Şifremi Unuttum

Prof. Dr. Melahat Onul’u Yitirdik

TÜRK KLİNİK MİKROBİYOLOJİ VE İNFEKSİYON HASTALIKLARI DERNEĞİ’NDEN DUYURU

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melahat ONUL bugün aramızdan ayrılmıştır.

Cenazesi 18 Ekim 2012 Perşembe günü saat 11.00’de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’ndaki törenden sonra Kocatepe Camisi’nde kılınacak öğle namazını izleyerek Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verilecektir.

Ailesine, öğrencilerine, çalışma arkadaşlarına, sevenlerine ve camiamiza başsağlığı diliyoruz.

Saygılarımızla.

Klimik Derneği Yönetim Kurulu

PROF. DR. MELAHAT ONUL’UN   BİYOGRAFİSİ

Melahat (Özbil) Onul, 3 Haziran 1925’te Eskişehir’de doğdu.  İlk ve orta öğrenimini Ankara Cumhuriyet İlkokulu  ve Ankara Kız Lisesi’nde tamamladı. 1943’te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. Ailesinin Ankara’da bulunması nedeniyle tıp eğitiminin son yılında naklen Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geçerek 1949’da bu fakülteden Tıp Doktoru olarak mezun oldu.

Aynı yıl Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nde uzmanlık eğitimine başladı. 1952’de Bakteriyoloji ve İntani Hastalıklar  Uzmanı oldu.

1952-1953 yılları arasında bilgi ve görgüsünü artırmak üzere Almanya’daki Hamburg Tropeninstitut’e  gönderildi. Deney  hayvanlarında oluşturulmuş infeksiyon modellerinde Rickettsia burneti’nin idrarla itrahı ve  Rickettsia prowazeki’nin sürrrenal üzerinde meydana getirdiği patoloji  üzerine araştırmalar yaptı. Yalnızca fare, kobay ve bit inokülasyonlarıyla yürütülen ve her araştırıcının kendi infekte bitlerini besleyerek yaşatmak zorunda olduğu meşakkatli bir çalışma düzenine sahip olan Hamburg’taki araştırma laboratuvarlarında tifüs ve Q ateşini birer laboratuvar infeksiyonu olarak kendi şahsında yaşadı.

Yurda döndüğünde bu patolojiler üzerine inceleme ve araştırmalarını sürdürdü. Çalışmalarının bir bölümü doçentlik tezinin konusunu oluşturdu. 1955’te Doçentlik sınavını kazanarak kürsüde bulunan Doçent kadrosuna atandı.

Hamburg’taki çalışmalarının bir bölümünü 24-26 Mayıs 1956’da  Fransa’nın Lyon kentinde yapılan Premier Congrès International de Pathologie Infectieuse’de sundu. Öldürücü bir infeksiyon olarak bilinen tifüste adrenal korteks  histopatolojisinin ilk kez aydınlatılmış olması,  kongrede büyük ilgi gördü.  Kongre kitabında  tam metin olarak yayımlanan araştırmanın özetine, pek çok yabancı dergide yer verildi. Aynı kongrede kongrenin 12 kişiden oluşan düzenleme kuruluna seçildi ve daha sonra dört yılda bir yapılan bu uluslararası kongreye bildiriler sundu ve oturum başkanlıkları yaptı.

1957-1959 yılları arasında Rockefeller Bursuyla Amerika Birleşik Devletleri’ne Harvard  University  School of Public Health Department of Microbiology’ye “Research Fellow” olarak gönderildi. O dönemde üretmiş olduğu riketsiya antijenlerinin Lederle firmasınınkinden üstün olduğu doğrulandı. Yurda döndükten sonra ekonomik ve teknik olanaksızlıklar nedeniyle çok istemesine karşın bu konudaki araştırmalarını sürdüremedi.

1963’te Profesörlüğe yükseltildi. Pratisyen hekim ve tıp öğrencilerine hasta başında tanı ve tedavide yardımcı olabilmek amacıyla  ilk baskısı 1971’de, yenilenmiş ikinci baskısı ise 1982’de yapılan Sistemik İnfeksiyon Hastalıkları kitabını yayımladı.  Türkçe ve yabancı dilde yayımlanmış 50’yi aşkın yayını vardır.

26 Ekim 1982’de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığına atandı. 3 Haziran 1992’de yaş haddinden emekli oldu.

16 Ekim 2012’de Ankara’da aramızdan ayrıldı.

Sağlığında çekilmiş bazı anı fotoğraflarını aşağıda bulabilirsiniz [Prof. Dr. Ayşe Willke arşivi]